Yoga en Reiki

Soorten yoga

Hatha yoga

Hatha yoga is de oudste vorm van yoga. Alle yogastijlen die nu worden aangeboden vinden hun oorsprong in deze stijl. Aanvankelijk werd deze vorm van yoga beoefend door mediterende monniken. Tijdens het dagenlang mediteren waarbij niet of nauwelijks werd gegeten, gedronken of bewogen, ervaarden de monniken uitval van het lichaam. Door lichamelijke oefening (asana’s) werd dit tegen gegaan. Met asana’s werden de interne organen gestimuleerd waardoor het lichaam actief en gezond bleef.

In de loop der tijd werd hatha yoga verder ontwikkeld tot de moderne versie die we nu kennen. Naast het stimuleren van de organen wordt met de nieuwere asana’s ook aandacht besteed aan het sterker en fitter maken van het lichaam en aan het verminderen van stress.

De hatha yogalessen in onze studio beginnen met 1 of 2 ademhalingsoefeningen (prayanama’s). Deze oefeningen helpen je onder andere te focussen en te concentreren en zorgen ervoor dat voldoende zuurstof naar je organen wordt gestuurd. Vervolgens doen we een aantal oefeningen voor de warming up. Het opwarmen van het lichaam is nodig om blessures tijdens de les te voorkomen. Het derde onderdeel van de les bestaat uit het beoefenen van asana’s, een stabiele en comfortabele houding die voor een bepaalde duur wordt vastgehouden. Tot slot eindigen we elke les met een eindontspanning van 10-15 minuten. Hierbij komen je lichaam en geest volledig tot rust. Tegelijkertijd geef je je lichaam de gelegenheid om zich te herstellen van de les.

Hatha Yoga is voor iedereen toegankelijk.

Gentle Hatha Yoga 

Gentle hatha yoga is een toegankelijke yogavorm bestaande uit drie onderdelen: hatha yoga, ademhaling en meditatie. We starten elke les met een korte ontspanningsoefening en vervolgens worden lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama) uit de hatha yoga beoefend. De les wordt afgesloten met een korte meditatie en ontspanningsoefening. In de lessen wordt veel aandacht besteed aan observatie van het lichaam, adem en gedachten. Kernwoorden zijn: concentratie, observatie, ontspanning, bewustwording, plezierig.

Gentle Hatha Yoga is voor iedereen toegankelijk.

Yin Yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je de houdingen 3 tot 5 minuten aanhoudt. In Yin Yoga werken we aan het versterken van ons bindweefsel en ontspannen we de spieren. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het lichaam en in je hoofd. Kernwoorden zijn: kalm, zonder moeite, comfortabel en plezierig. De toegankelijke houdingen zorgen ervoor dat de deelnemer zijn of haar lichaam weer gaat voelen en leert te vertrouwen op de signalen die het lichaam afgeeft. Tevens wordt aandacht besteed aan reflectie op het eigen handelen door het observeren van gedachten.

Yin Yoga is voor iedereen toegankelijk.

Bekkenbodem Yoga

In deze yogales staat de bekkenbodem centraal. Bekkenbodem yoga richt zich op het goed functioneren van het bekken, de bekkenbodem en de buikspieren/core. In de les besteden we aandacht aan bewustwording van de spieren en spierketens, doen we spierversterkende oefeningen en ontspanningsoefeningen.

Een goed functionerende bekkenbodem is van essentieel belang voor een goed functionerend lichaam. De functie van de bekkenbodem is tweeledig. Ten eerste draagt ze de organen in de onderbuik. Ten tweede is ze de poort voor alles wat het lichaam verlaat (ontlasten van afvalstoffen) en wilt ontvangen (zwangerschap). Een goed functionerende bekkenbodem is daarom tegelijkertijd sterk én soepel.

Helaas ervaren veel vrouwen bekkenbodemklachten. Door diverse oorzaken als een (zware) bevalling, lichaamsspanning als gevolg van stress of een operatie werken de bekkenbodemspieren niet meer optimaal. Vrouwen ervaren klachten van gespannen bekkenbodemspieren, té slappe bekkenbodemspieren of gebrek aan coördinatie tussen de verschillende bekkenbodemspieren. Dit leidt tot verzakkingsklachten, obstipatieklachten of incontinentieverlies.

Bekkenbodem yoga is een les voor vrouwen die (enige tijd geleden) zijn bevallen;  bekkenbodemklachten (bijvoorbeeld zwakke spieren, verzakking, incontinentie) ervaren of voor vrouwen die meer vanuit hun basis willen leven.

Ouder en kind yoga (4 t/m 12 jaar)

Tijdens deze lessen breng je op een speelse manier tijd door samen met je kind. We besteden aandacht aan ademhaling, beweging met elkaar en ontspanning.

Afsluiting van de lessen

Na de les trakteren wij op een kopje thee.

Reiki

Reiki is een vorm van energieoverdracht. Via de handen wordt energie doorgegeven aan de persoon die een behandeling ontvangt. Het natuurlijk vermogen om lichaam en geest te herstellen en in balans te brengen wordt hiermee geactiveerd.

Naast de herstellende werking heeft reiki ook een ontspannend effect.

Stuur ons een berichtje voor meer informatie.